Výsledky nejrůznějších výzkumů hovoří jasně – česká populace nemá dostatek omega 3 kyselin. Proč je to špatně, k čemu vlastně jsou, a kde je vzít? Přinášíme odpovědi i tip na nový doplněk stravy s dobrou vstřebatelností a extra silnou dávkou účinných látek EPA a DHA.
Pojďme nejdřív rozluštit, co vlastně znamenají nejrůznější čísla a zkratky:
Nedostatek omega 3 v naší stravě
Když už víte, co je co, a proč jsou omega 3 kyseliny důležité, určitě se ptáte, kde je vzít. Ideálním zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody. Těch ale konzumujeme v Česku velmi málo a možná i proto figuruje Česká republika vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob. Jak jsme si už řekli, omega 3 mají vliv na naše srdce i krevní tlak, proto jsou pro nás důležité. Jenže jíte alespoň dvakrát týdně lososa, makrelu, pstruha, tuňáka nebo pstruha? Pokud ne, velmi pravděpodobně budete mít omega 3 kyselin nedostatek.
Na nedostatečný příjem omega 3 poukazují vědecké výzkumy často. V únoru například přinesl Státní zdravotní ústav informaci o tom, že polovina českých maminek má v mateřském mléce nedostatek DHA (více zde). Dokosahexaenová kyselina přitom u těhotných a kojících matek přispívá ke správnému vývoji mozku a očí plodu a kojeného dítěte, a to při užívání alespoň 200 mg DHA denně.
Zmínit můžeme i další dávky, kterých je třeba, aby bylo dosaženo příznivého účinku na činnost mozku a zraku – 250 mg DHA, respektive 250 mg DHA a 250 mg EPA. Taková množství mnohdy z běžné stravy nemáme, zajistit ho ale může také rybí tuk obsažený v doplňcích stravy. Jenže je třeba sledovat nejen jeho množství, ale také kvalitu.
Omega 3 pro celou rodinu
Revital Rodinná Omega 3 nabízí extra silnou dávku EPA a DHA v jedné kapsli a spolu s ní i dobrou vstřebatelnost díky triglyceridové formě. Ta je tělu nejbližší, protože je přirozeně obsažená v přírodních zdrojích. Kvalita našeho nového doplňku stravy je navíc pravidelně testovaná v akreditovaných laboratořích a zmiňované množství 250 mg EPA a DHA najdete už ve dvou kapslích. Jedna kapsle obsahuje 330 mg EPA a 220 mg DHA.
Omega 3 vs. omega 6
Ještě zmíníme jedno nebezpečí, které na nás v běžné stravě číhá. Je to vysoký obsah omega 6 kyselin oproti omega 3. Vzájemný poměr těchto dvou skupin je přitom pro organizmus velmi důležitý. Čím více omega 6 přijímáme, tím více bychom měli mít i omega 3. Zatímco těch prvních je dostatek, druhých se nám nedostává. Alespoň ne z běžné stravy, na kterou jsme v Česku zvyklí, a tak poměr může činit klidně 10:1, zatímco ideál je 4:1 až 2:1. I proto je třeba na příjem omega 3 kyselin myslet.
Více se dočtete v článku zde.
Když navštívíte naši webovou stránku, tak může ukládat nebo načítat informace ve vašem prohlížeči, většinou ve formě souborů cookies.