Ryby jsou zdravé – zejména kvůli tomu, že obsahují hodně Omega 3 mastných kyselin, které jsou zdravé pro naše tělo. U spousty lidí je však v dnešní době bohužel poměr Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin úplně nevyvážený.
Inuité, původní obyvatelé Grónska, se tradičně stravují výlučně rybami, velrybami a tuleni. Ačkoli jde o monotónní stravu, bohatou na tuky, jsou překvapivě zdraví. To může být také proto, že tento tuk není konec konců tuk. Inuitské základní potraviny obsahují vysoké množství Omega 3 mastných kyselin, což vedlo výzkumníky k mnohem podrobnějšímu pohledu na účinky nenasycených mastných kyselin na zdraví.
Zjistilo se, že v těle Inuitů se v průběhu evoluce vyvinula genová mutace, díky které funguje unikátní metabolismus lipidů. Jejich strava s vysokým obsahem tuku je pro většinu lidí na celém světě mnohem méně zdravá. Ale díky Inuitům nyní víme více o nenasycených mastných kyselinách a jejich pozitivních účincích na naše tělo.
Mastné kyseliny, jako jsou Omega 3 a Omega 6, jsou chemické sloučeniny, které jsou důležitou složkou tuků v naší stravě. Tuková molekula je obvykle tvořena alkoholovým glycerolem a třemi mastnými kyselinami. Tyto mastné kyseliny se nazývají monokarboxylové kyseliny a obsahují dlouhý uhlíkový řetězec.
Celkově mají všechny typy tuků následující funkce v těle:
Více se dočtete v článku zde.
Velmi rádi Vám zodpovíme Vaše dotazy
Když navštívíte naši webovou stránku, tak může ukládat nebo načítat informace ve vašem prohlížeči, většinou ve formě souborů cookies.