Tyto dvě mastné kyseliny jsou pro naše zdraví nezbytné. Důležité je udržovat mezi nimi rovnováhu. Jak ale na to?
Důležitá je rovnováha
Lidské tělo je schopné si vytvořit všechny mastné kyseliny, které potřebuje s výjimkou dvou zástupců polynenasycených mastných kyselin řady omega 6 (kyselina linolová – LA) a omega 3 (kyselina alfa-linoleová – ALA). Tyto mastné kyseliny musí organismus získat z potravy, proto jsou označovány jako „esenciální mastné kyseliny“. V naší stravě bychom měli dbát na jejich rovnováhu. Tyto základní mastné kyseliny se v organismu dále zpracovávají a vznikají další členové řady omega 3 a 6 mastých kyselin. Nejznámější jsou kyseliny eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které jsou nedílnou součástí každé lidské buňky, tvoří důležitý stavební prvek buněčné membrány, jež zajišťují jejich ohebnost a následné fyzické a funkční vlastnosti.
Více se dočtete v článku zde.
Když navštívíte naši webovou stránku, tak může ukládat nebo načítat informace ve vašem prohlížeči, většinou ve formě souborů cookies.