Tato studie byla provedena za účelem vyhodnocení účinků vitamínu D a omega-3 mastných kyselin na metabolismus glukózy a koncentraci lipidů u pacientů s těhotenskou cukrovkou. Studie byla provedena mezi 140 náhodně vybranými pacienty s GDM (těhotenskou cukrovkou). Účastníci byli náhodně rozděleni do 4 skupin:
1. skupině bylo podáváno: 1 000 mg omega-3 mastných kyselin obsahujících 360 mg kyseliny eikosapentaenové a 240 mg kyseliny dokosahexaenová (DHA), dvakrát denně + vitamin D (placebo, n=35)
2. skupině bylo podáváno: 50 000 IU vitamin D každé 2 týdny + omega-3 mastné kyseliny (placebo, n = 35)
3. skupině bylo podáváno: 50 000 IU vitaminu D každé 2 týdny + 1 000 mg omega-3 mastných kyselin dvakrát denně
4. skupině byl podáván: vitamin D (placebo, n = 35) + omega-3 mastné kyseliny (placebo, n = 35) po dobu 6 týdnů.
Po 6 týdnech intervence měli pacienti, kteří dostávali kombinaci vitaminu D a omega-3 mastných kyselin, ve srovnání s vitaminem D, omega-3 mastnými kyselinami a placebem, významně sníženou hladinu glukózy v krvi, hladinu inzulínu, homeostatický model hodnocení inzulínové rezistence a naopak zvýšený kvantitativní index citlivosti na inzulín. Navíc se objevily změny v triglyceridech a velmi nízká hustota lipoprotein cholesterolu. Skupina s vitaminem D a omega-3 mastnými kyselinami se významně lišila od změn v těchto ukazatelích ve skupinách s vitaminem D, omega-3 mastnými kyselinami a placebem.
Výsledek studie: celkově vitamin D a omega-3 mastné kyseliny doplňované po dobu 6 týdnů měly velice příznivé účinky na pacienty s GDM.
Více se dozvíte zde.
Když navštívíte naši webovou stránku, tak může ukládat nebo načítat informace ve vašem prohlížeči, většinou ve formě souborů cookies.